Bengalska mačka – Karakteristike, Temperament i Njega

Ako volite mačke koje izgledaju egzotično ali nisu velike i opasne poput divljih, bengalska mačka je idealna za vas.

Ukoliko želite umiljatu, nježnu mačku koja ne traži puno pažnje, ova vrsta mačke definitivno nije za vas. 

Bengalska mačka je nastala ukrštanjem azijskog leoparda i domaće mačke. Ova pametna, znatiželjna mačka je veoma aktivna. Stalno je u pokretu, uživa u penjanju, igri, pa čak i šetnji sa povocem. Neke bengalske mačke vole i da se igraju u vodi, stoga ih dobro držite na oku ukoliko imate akvarijum s ribicama. Ove mačke su se najbolje slažu sa vlasnicima koji provode dosta vremena kod kuće, kako bi uživale u igri i interakciji sa njima.

Uopšteno o vrsti

Veličina: Mužijaci od 5 do 7 kilograma, ženke 4 do 6

Krzno i boja: kratka dlaka (postoji i dugodlaka verzija), sa raznim obrascima poput mramornog, tačke, pruge i slično, crne, čokoladne ili sive/srebrne boje

Očekivani životni vijek: 10 do 16 godina

Fizičke osobine Bengalske Mačke

Tijelo: Torzo im je dugačak i snažan, srednje do velike veličine ali ne veći od najvećih pripitomljenih vrsta mačaka. Veoma su mišićave, posebno mužijaci.

Glava: Široka sa zaobljenim konturama. Dužina glave je veća od širine. Malena u odnosu na torzo, ali ne ekstremno. Jaka brada je izjednačena sa vrhom nosa u profilu. Njuška im je široka, a dio iz kojeg rastu brkovi je velik i naglašen. Nos im je velik i širok, a jagodice na licu naglašene i visoke. 

Uši: Srednje do male veličine, relativno kratke sa širokim donjim dijelom i zaobljenim vrhovima. 

Oči: Ovalne, gotovo okrugle. Velike ali nisu buljave. Postoji veliki razmak između njih. Boja im ne zavisi od boje krzna. 

Noge i šape: Noge su im srednje veličine, a zadnje su nešto duže od prednjih. Šape su im velike i okrugle. 

Rep: Srednje dužine, debeo i zašiljen na kraju.

Krzno: Kratko ili srednje dužine. Luksuzno je, svilenkasto i mekano na dodir. Prekriveno tačkicama ili mramornim prugama. Tačke su ili nasumične ili horizontalno usklađene. U kontrastu su sa osnovnom bojom krzna.

Boja: Smeđa, siva, srebrna sa tačkama i prugama u raznim kombinacijama.

Temperament

Bengalska mačka je vrlo zabavne za suživot, ali definitivno nisu za sve. Ne preporučuju se ljudima koji nikad nisu imali mačku. Ekstremno su inteligentne, znatiželje i aktivne, stoga zahtijevaju vlasnika koji će im pružiti puno pažnje i interaktivne igre. Ukoliko ste osoba koja je zauzeta tokom dana, bolje je da nabavite dvije mačke. Kada im je dosadno sposobne su otvoriti sve ladice, ormariće i napraviti haos da bi se zabavile.

Vole ljude i učiniće sve da privuku pažnju. Ukoliko shvati da ne volite nešto što radi (npr. penjanje na sto) Ova mačka je u stanju da to namjerno radi kako bi vam privukla pažnju i prisilila vas na interakciju. Takođe, vole da sakrivaju stvari. Držite svoje dragocijenosti van njihovog dohvata. 

Svaka mačka ima poseban karakter, ali generalno, bengalske mačke se slažu sa drugim ljubimcima, uključujući i pse. Bolje se slažu sa većom djecom koja mogu da se igraju sa njima. 

Ove mačke uživaju u penjanju, stoga je bitno da im obezbjedite prostor i igračke koje im to omogućavaju. Nemojte se iznenaditi ako vaša mačka poželi da vam se pridruži u kadi ili pod tušem, jer bengalske mačke vole i vodu. 

Zdravstveno stanje

Postoji mogućnost da se razviju genetski zdravstveni problemi kod svih mačaka. Uzgajivač koji kaže da mačke koje on uzgaja nemaju zdravstvenih ili genetskih problema laže, ili nema dovoljno informacija o mačkama koje uzgaja. Kada birate mačku, obavezno tražite potvrdu o njenom zdravstvenom stanju. Kod bengalskih mačaka se mogu razviti genetski zdravstveni problemi, pogotovo ukoliko ne pazite od kojeg uzgajivača ih nabavljate.

Policistična bolest bubrega je česta nasljedna bolest kod ovih mačaka. Bengalske mačke su podložne i raznim vrstama infektivnih bolesti poput trichimonas foetus-a koji izaziva hronični proljev ili fekalnu inkontinenciju. 

Takođe veliki problem sa kojim se susreću ove mačke je i prekomijerna težina. Imajte na umu da kontrolišući kilažu mačke štitite i njeno cjelokupno zdravlje.

Njega

Bengalske mačke imaju kratko, luksuzno i svilenkasto krzno koje se lako održava. Dovoljno je češljanje jednom nedeljno. Međutim, možete vašu mačku češljati i češće jer će ona obožavati pažnju koju joj pružate.

Provjerite joj uši svake sedmice, kako bi na vrijeme uočili infekciju. Na infekciju ušiju ukazuje crvenilo i neprijatan miris. Perite joj zube na način i pastom preporučenom od veterinara. Sve ove radnje započnite što ranije kako bi se mače naviklo na njih.

Ishrana

Bengalske mačke jedu isto što i druge vrste mačaka – hranu za mačke. Međutim, mnogi vlasnici svoje mačke ne hrane granulama nego svježom hranom, pogotovo prve generacije koje uzgajaju. Ipak, većina vlasnika se odlučuje za hranu za mačke u granulama, ali bez žitarica.

Kako Izabrati Bengalsku mačku

Želite da vaša mačka bude srećna i zadovoljna, stoga prije dovođenja mačića kući, izvršite detaljno istraživanje uzgajivača od kojeg planirate da ga nabavite. Dobar uzgajivač će se ponašati u skladu sa etičkim principima koji zabranjuju prodaju ovih mačaka pet šopovima i sličnim prodajnim mjestima. On će se truditi da što bolje informiše budućeg vlasnika o svim bitnim detaljima koji se odnose na bengalsku mačku. Izaberite uzgajivača koji posjeduje certifikat o zdravlju mačića i koji ih odgaja u kući, jer izolovani mačići postaju plašljivi te im je teško da se prilagode na novi dom. Prije odluke o kupovini mačke se preporučuje istraživanje vrste (kako bi znali šta da očekujete), posjećivanje prostorija u kojima se mačići odgajaju i postavljanje pravih pitanja uzgajivaču. Ako niste sigurni kako pronaći respektabilnog uzgajivača, raspitajte se kod lokalnih veterinara.

Bitan savjet je i da budete strpljivi- za pronalazak dobrog, zdravog mačića treba vremena. Doduše, možete nabaviti i odraslu mačku. Maćići jesu zabavniji ali i zahtjevaju mnogo više pažnje, dok sa odraslom mačkom znate na čemu ste- njen karakter je već formiran. 

Ključna pitanja koja trebate postaviti uzgajivaču kad nabavljate bengalsku mačku:

  • Da li je mačka energična?
  • Kako se ponaša prema drugim životinjama?
  • Kako se ponaša prema nepoznatim ljudima i djeci?
  • Kakav joj je karakter?
  • Uzrast mačke
  • Da li je ikad nekog ugrizla ili ogrebala?
  • Postoje li kakvi zdravstveni problemi?

Istorija Bengalske mačke

Ljude je oduvijek privlačila samostalnost i ljepota divljih mačaka, toliko da su neki držali kao kućne ljubimce lavove, tigrove i druge divlje mačke, najčešće bezuspješno. Bengalske mačke su stvorene kako bi zadovoljile tu želju za egzotičnim izgledom divlje mačke, na siguran način, ukrštajući azijskog leoparda i domaću kratkodlaku mačku. Džin S. Mill je zaslužna za uspješno ukrštanje 1970-ih godina. Ona je nabavila hibride od doktora Vilarda Senterval-a koji ih je uzgajao na Lojola Univerzitetu radi proučavanja njihove genetike. Ukrštala je hibride sa domaćim mačkama, kako bi stvorila vrstu egzotičnog izgleda sa karakterom pripitomljene mačke. Greg i Elizabet Kent su ukrštali afričkog leoparda sa egipatskom mau mačkom, takodje,  kako bi dobili liniju bengslskih mačaka. 

Ove mačke su voljene upravo zbog svog egzotičnog izgleda. Bengalske mačke su prvi put priznate kao eksperimentalna vrsta od strane Svjetske felinološke organizacije 1983. a puno priznanje od iste organizacije dobijaju 1993. godine.