Kornjača kao Kućni Ljubimac

Kornjače su interesantne, tihe i naizgled ne previše zahtjevne životinje.
Samim tim, dosta ljudi misli da su kornjače savršeni kućni ljubimci.

Međutim, ovaj tip kućnih ljubimaca nije za svako domaćinstvo.
Potrebno je da se dobro informišete i pripremite prije nego što kupite ili udomite ovu vrstu životinja.
One nisu mazne, mogu prenositi zaraze i bolesti, poznato je da žive dugo i zavisno od vrste, zahtjevaju posebno prilagođeno stanište.

Takođe, proglašene su za invazivne vrste u velikom broju zemalja, pa im je ograničen uvoz, i kontrolisana prodaja.
Nemojte zaboraviti da je puštanje kućnih ljubimaca u prirodu zabranjeno i kao takvo se smatra kaznenim djelom.

Pripremili smo najbitnije stvari koje svaki vlasnik kornjače treba znati.

Odabir Vrste Kornjače

Prije svega treba znati da kornjače mogu biti isključivo vodene, kopnene ili vodozemne životinje. U skladu sa tim treba im pripremiti stanište.

Ne preporučuje se pripitomljavanje divljih vrsta. Daleko bolje je da kupite vrstu kornjače koja je odgojena da bude kućni ljubimac. Bitno je zapamtiti da sve vrste nose salmonelu, pa je HIGIJENA KLJUČNA prilikom rukovanja ovim životinjama.

Postoji ukupno oko 270 vrsta kornjača, ali ovo su najčešće vrste koje se mogu naći u domaćinstima:

 • Crvenouha Kornjača (lat. Trachemis srypta elegans)
  Vodena vrsta (ali treba joj i kopno).
  Može narasti do oko 25 centimetara. Ujedno je i najpopularnija vrsta kornjače kao ljubimca.
  Ova vrsta je bila izrazito popularna na našim prostorima. Međutim, njihov uvoz i prodaja je zabranjena.
 • Žutouha ili Žutotrbušna Kornjača (lat. Trachemys scripta scripta)
  Ova je kornjača srodna crvenouhoj kornjači. Razlika je u boji mrlja na bočnoj strani glave, koja je kod ove vrste žuta.Veličina, način prehrane i držanja identični su crvenouhoj kornjači.
 • Crvenotrbušna emidura (lat. Emidura subglobosa)
  Crvenotrbušna emidura naraste do 30 cm. Ženke su uglavnom veće od mužijaka. Za razliku od većine vodenih kornjača koje u strahu uvuku glavu u oklop, ova vrsta zbog dužine vrata to ne može učiniti. Uzgoj i držanje su relativno jednostavni i slični kao i kod većine vodenih kornjača.

Stanište za Kornjače

Male plastična posuda sa palmicom su bile popularan način za držanje kornjača i mnogi su vjerovali da im je to zapravo i dovoljno.
Nažalost, to je daleko od istine, i uticalo je na to da dosta kornjača nije imalo prilike da dostigne prirodnu starost (čak do 40 godina).

Kornjačama, u zavisnosti od veličine i vrste treba dosta veće i organizovanije stanište.

Većina kornjača kod nas pripadaju vodenim vrstama, pa ćemo prvo obratiti pažnju na njih.

Prilikom pripreme akvarijuma treba imati na umu da je kornjačama potreban i kopneni dio na kojem kornjače mogu odmarati, ‘sunčati se’ i upijati toplotu. Voda ne treba da bude previše duboka. Ukoliko planirate akvarijum puniti vodom iz slavine, pustite je da odstoji barem 24 sata. Na taj način ispariće većina hlora iz vode. Idealna temperatura vode je između 24 i 27 stepeni Celzijusa, pa će vam vjerovatno biti potreban grijač i/ili izolacija samog akvarijuma (obično stiroporom).

Kornjače proizvode dosta otpada, pa će vam trebati sistem filtracije kako bi stanište za kornjače ostalo čisto. U filter je dobro staviti i aktivni ugalj koji veže hemijske nečistoće.

Postavite akvarijum tako da kornjača ima pristup sunčevoj svijetlosti potrebnu za sintezu Vitamina D koji je ključan za zdravlje. Dobra praksa je i omogućiti neki izvor toplote, UVA/UVB slijetlosti koji će zagrijati vašeg ljubimca i dati mu više energije.

Obratite pažnju na to da je stanište uvijek ima dovoljno vlage, uključujući i kopneni dio.

Kopnene kornjače naravno imaju drugačije potrebe. Kod nas mogu opstati i u ograđenom prostoru van kuće, ukoliko je vrijeme dovoljno blago, i imaju dovoljno vlage i toplote.

Ishrana Kornjače kao Kućnog Ljubimca

Većina kornjače su svaštojedi, i hrane se mesom i biljnom hranom. Potrebna im je raznolika hrana, ne samo granule i sušeni račići. Slobodno im u ishranu uvedite voće, zeleno povrće, itd.

Mlade kornjače pogotovo preferiraju više mesa i proteina u ishrani (insekte, akvarijske puževe, potočne rakove, itd.). Za dobar rast i razvoj treba joj više hrane, ali treba se paziti da taj rast ne bude prebrz, jer to zna negativno uticati na zdravlje kornjače.

Kornjače, za razliku od drugih kućnih ljubimaca nema potrebe hraniti svaki dan. Dovoljno je 4-5 puta sedmično. Izuzetak su mlade vodene kornjače koje bi bilo dobro hraniti svakodnevno, ili čak 2 puta dnevno.

Vodene kornjače se moraju hraniti u vodi, jer nemaju pljuvačne žlijezde, i drugačije ne mogu progutati hranu.

Briga i Održavanje

Pružanje dobre i konstantne njege će osigurati da je vaša kornjača zdrava, srećna i dugo živi. Naravno, njoj je ipak potrebno manje pažnje nego mačkama ili psima na primjer.

Ipak, bez osnovne brige mogu razviti razne bolesti ili čak biti prenosioci salmonele, koja zna izazvati ozbiljne poslijedice. Stvari na koje treba obratiti pažnju su:

 • održavajte vode čistom i temperaturu konstantnom( 24-27 stepeni Celzijusa)
 • pripazite da voda u akvarijumu nije previše duboka
 • hrana treba biti raznovrsna, mlade kornjače morate češće hraniti
 • kornjače žive izrazito dugo, razmislite dobro da li ste spremni za dugoročnu obavezu

Bolesti Kornjača

Za većinu bolesti ljubimca kriv je vlasnik. Najčešći problemi nasta

UPALA OČIJU Simptomi: životinja provodi dosta vremena na kopnu i trlja oči, oči su otekle, pojavljuje se crvenilo a kasnije i gnoj te u kasnijoj fazi kornjača drži oči zatvorene, apatija, odbijanje hrane

UPALA UHA Simptomi: nateklo uho (područje kod crvenih mrlja), glava izgleda pomalo deformisano i ukupno natečeno

PREHLADA Simptomi: životinja kija, malaksala je, apatična, paralelno može imati i upalu očiju,odbija hranu Liječenje: držati temperaturu vode 26-28 stepeni, mesna ishrana i vitamini, omogućiti sunčanje *Napomena*: Ako se ne leči može lako preći u upalu pluća

UPALA PLUĆA Simptomi: opšta apatija, piskutavo oglašavanje i kijanje, malaksalost, odbijanje hrane, otvorena usta kao da se bori za vazduh i najvažniji simptom – kornjača pliva ukoso *Napomena*: Ako se ne leči pravovremeno, bolest je smrtonosna

OMEKŠANJE OKLOPA Simptomi: oklop na dodir prstom može ulegnuti prema unutra, dakle neprirodno je mekan, apatija životinje, odbijanje hrane Liječenje: omogućiti sunčanje pod lampom (UVA/UVB) a i na suncu ako je moguce( ako je temp.adekvatna, 26-30 stepeni), hraniti sirovom jetrom i mrvljenom sipinom kosti, dodavati vitamine *Napomena*: oklop je prirodno mekši pri kraju oklopa, tj. kod repa i kod jako mladih zivotinja

Postoji nekoliko zdravstvenih stanja i promena kod kornjača koje su normalna pojava, a često izazivaju paniku kod novih vlasnika:

LJUŠTENJE: kornjača usled rasta odbacuje staru kožu i komadiće (pločice) oklopa i plastrona. Dakle,ono belo sluzavo što visi sa vaše kornjače i pliva po vašem akvarijumu, sasvim je normalna pojava.

ZEVANJE: kako vode jako zamoran život, kornjače su poznate po širokom zevanju za vreme sunčanja a i pod vodom – zabrinjavajuće je samo ako je to popraćeno simptomima kao kod upale pluća

Hibernacija

Samo zdrave kornjače bi trebalo pustiti da ‘spavaju zimski san’. Životinja koja ima neke zdravstvene probleme bi mogla uginuti tokom hibernacije.
Ukoliko primijetite da se vaša kornjača skriva, odbija da jede i usporava, velike su šanse da se priprema za san.
Ukoliko ste dobro pripremili sklonište, ona će se sama zakopati negdje ili sakriti.
Ako hoćete da joj ugodite, možete prebaciti akvarijum na hladnije mjesto (3-7 stepeni Celizijusa), i prekriti ga dekom, tepihom i slično.