Maltezer – Karakteristike, Ishrana i Drugo

Maltezer je nježan i neustrašiv pas, prijateljski nastrojen. Glamurozno krzno mu daje kraljevski izgled, ali ne dajte da vas izgled zavara! Ovi psi su izuzetno živahni te su dobri kompanjoni, terapijski psi kao i psi za takmičenje. Njihovo bijelo krzno je svilenkasto, gusto i proteže se do poda.
Maltezeri se danas isključivo uzgajaju u bijeloj boji , a u prošlosti su bili i drugih boja.

Linjaju se veoma malo, te se iz tog razloga smatra da su hipoalergeni. Njihov izgled, pored krzna, krasi i mala zaobljena glava, crna njuška, spuštene uši, tamne izražajne oči, kratke noge i graciozni rep. Oni su mazni i inteligentni psi, odani svojim vlasnicima. Zbog svoje veličine, maltezeri su veoma pogodni za život u stanu.

Međutim, gdje god da žive, brzo se prilagođavaju svojoj okolini te čine efektivne pse čuvare. Energični su i brzo uče, naravno ukoliko ih podmitite nagradama. Kako su oduvjek bili poznati kao psi kompanjoni, zahtjevaju mnogo ljudske pažnje. Ako ih ostavite da budu sami dugo vremena, mogu postati destruktivni. 

Ni jedna pasmina nije savršena, pa tako ni maltezeri. Mogu biti netolerantni prema maloj djeci i drugim psima, naravno ukoliko ih vlasnici previše razmaze.
Ako se to desi, mnogo će lajati pa čak i gristi one koje smatraju za prijetnju njihovom odnosu sa gazdom. Čak i tolerantni maltezeri nisu dobar izbor za porodice sa malom djecom. Kao i svim drugim psima, neophodan im je dobar odgoj i dresura. 

Karakter Maltezera

Maltezeri su živahnog karaktera. Kako izrazito vole ljude, lako ih je izdresirati. To se može činiti nagradama u vidu hrane, pohvalama i igrom. Neustrašivi maltezeri pretpostavljaju da je svako koga upoznaju (čovjek ili životinja) prijatelj. Slatki su i umiljati, stoga često ostvaruju svoje naume i onda kada nemate namjeru da ih razmazite. Temperament im zavisi od mnogo faktora, uključujući i gene, odgoj (dresuru) i socijalizaciju. Štenci sa pogodnim temperamentom su zaigrani i znatiželjni, te dopuštaju svakom da ih drži u naručju. Izaberite štenca umjerenog temperamenta, ne onog koji tuče ostale štence u leglu, ali ni onog koji se krije u ćošku. 

Uvijek upoznajte barem jednog roditelja štenca, kako bi se osigurali da vam njegov karakter odgovara. Upoznavanje drugih rođaka roditelja takođe pomaže pri pretpostavljanju kakav će karakter imati vaš štenac. 

Kao i svim drugim psima, potrebna im je rana socijalizacija, upoznavanje sa različitim ljudima, okolinama, zvukovima i iskustvima i to dok su još mali. Socijalizacija omogućava da vaš štenac odraste u normalno razvijenog psa. Izlažite ga novim ljudima, parkovima, radnjama koje dozvoljavaju pse i šetnjama po vašem naselju. 

Njega

Maltezeri uživaju u redovnim šetnjama i igri. Često ostaju zaigrani i kad dospiju u pozne godine. Kako su aktivni i unutar stana/kuće i ne zahtjevaju previše fizičke aktivnosti, nije ih teško održavati u formi. 

Isključivo pravilo je da čekate da vaš štenac napuni 8 mjeseci prije nego krenete na previše duge šetnje, jer im se do tog perioda kosti još razvijaju. Dopustite vašem ljubimcu da se igra u dvorištu, sopstvenim tempom. 

Maltezeri su definitivno kućni psi i ne tolerišu prevelike hladnoće ili vrućine.

maltezer trci


Ishrana Maltezera

Preporučena dnevna količina jeste ¼ ili ½ šolje visoko kvalitetne hrane u granulama , raspoređene u dva obroka. Spriječite preveliku gojaznost vašeg maltezera tako što će te precizno mjeriti količinu hrane koju mu dajete. Možete zaključiti da je previše gojazan tako što će te staviti palce na njegovu kičmu i rašitiri prste tako da ga obuhvatite. Ako možete napipati njegova rebra, sve je u redu ali ako su rebra zatrpana debelim slojem sala, vrijeme je za dijetu. 

Neki maltezeri imaju osjetljiv probavni trakt, što ih čini izbirljivim prilikom ishrane. Probleme sa ishranom mogu izazvati i nezdravi zubi ili desni. Ako vaš maltezer pokazuje neugodu ili bol tokom odnosno nakon jela, odvedite ga veterinaru. 

Napomena: koliko vaš odrasli pas jede, zavisi od njegove veličine, starosti, građe, metabolizma i nivoa aktivnosti. Psi su individualni, kao i ljudi, i ne zahtjevaju svi istu količinu hrane. Sasvim je logično da će aktivnijem psu biti potrebno više hrane. Takođe, kvalitet hrane je veoma bitan. Što je hrana kvalitetnija, to će je manje biti potrebno da zadovolji nutritivne potrebe vašeg psa. 

Boja i njega dlake

Njihovo preljepo krzno je bijelo, svilenkasto, gusto i doseže do poda. Maltezeri se malo linjaju. S druge strane, njihovo krzno se brzo mrsi i prlja. Potrebno ih je nježno češljati i četkati svaki dan, čak i ako su kratko ošišani. Ovo pomaže da im se dlaka ne mrsi i prlja. Pored toga, potrebno im je i kupanje jednom nedeljno. 

Ako vaš maltezer ima dugu dlaku koja se zamrsi, probajte da ju odmrsite prvo prstima  koristeći sprej ili ulje za odmrsivanje. Kada ste ju dovoljno odmrsili prstima, koristite češalj za pojedinačne dlake. Postarajte se da mu odmrsite krzno u potpunosti prije kupanja, jer će voda samo pogoršati situaciju. 

Kontrolišite uši vašeg ljubimca, jednom nedeljno. Ukoliko primjetite iritaciju ili neugodan miris, odvedite ga veterinaru. Takođe, maltezerima rastu dlake u ušima koje je potrebno uklanjati. Vodite ga redovno “frizeru” ili tražite da vas nauči kako da ih sami čupate kod kuće. 

Skratite mu nokte jednom ili dva puta mjesečno. Ako ih čujete kad vaš pas hoda po podu, vrijeme je da ih skratite.  Ukoliko niste dovoljno stručni, zamolite veterinara ili psećeg “frizera” da vam da par savijeta.  

Mrlje na licu su česti problemi svakog maltezera. Kako bi smanjili ovu pojavu kod vašeg odraslog psa, preduzmite sledeće korake:

  • Čistite im oči toplom vodom i krpicom, svaki dan, kao i bradu nakon svakog obroka
  • Naučite vašeg psa da pije iz flaše za vodu. Takođe, kupujte mu pročišćenu vodu jer voda sa prevelikom koncentracijom minerala izaziva mrlje
  • Hranite vašeg maltezera iz posude od nehrđajućeg čelika, keramike ili stakla, nikako iz platične. Obavezno operite posudu nakon svakog obroka

Ako ove mjere ne pomognu kod mrlja oko očiju, konsultujte se sa veterinarom jer postoji mogućnost da vaš pas ima zapušene suzne kanale, alergije ili drugi zdravsteni problem. 

Postoje mnogi preparati za izbjeljivanje dlake maltezera, ali budite pažljivi s njima kao i sa prirodnim “lijekovima”, jer im mogu oštetiti krzno. 

Perite zube vašem ljubimcu, najmanje dva ili tri puta sedmično. Svakodnevno pranje je preporučljivo ukoliko želite spriječiti bolest desni i zadah. 

Ako primjetite da je nos vašeg maltezera promjenio boju u roze, moguće je da mu nedostaje sunčeve svjetlosti. Na boju može uticati i posuda za hranjenje ukoliko je plastična. Takođe, ženkama koje su u tjeranju nos promijeni boju. 

Veličina

Ovi kompaktni, mali psi ne bi trebali da su teži od 3 kilograma. Mužijaci bi tebali da budu visoki 20 do 25 , a ženke 20 do 22 centimetra. Budite oprezni sa uzgajivačima koji nude “minijaturne” maltezere. Odrasli pas koji je težak manje od 1.8 kilograma podložniji je genetskim i drugim zdravstvenim problemima. 

Zdravlje

Maltezeri su generalno zdravi, ali kao i kod drugih pasmina, postoje određene bolesti koje su češće kod maltezera. Neće svi maltezeri oboliti od ovih bolesti, ali je važno da ih imate na umu kada razmatrate kojeg psa nabaviti. Ako kupujete štene, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam garantovati zdravlje oba roditelja. 

Česte bolesti i nepovoljna zdravstvena stanja kod ovih pasa:

  • Dislokacija koljena (patellar disloxation)- kada zglob koljena izlazi i vraća se na svoje mjesto (iskakanje čašice koljena), izazivajući bol.
  • Ciroza jetre
  • Progresivna retinalna atrofija– degenerativna bolest oka. Izaziva sljepilo
  • Hipoglikemija– Ovu bolesti izaziva nizak nivo šećera u krvi. Neki od simptoma su slabost, zbunjenost, i napadi (epileptični).
  • Sindrom bijelog šoka kod pasa– ovaj sindrom se najčešće pojavljuje kod bijelih pasa. Simptomi su drhtavica cijelog tijela, nedostatak kordinacije i brzi pokreti očiju. Ispoljava se obično kada je pas star između 6 mjeseci i tri godine, nakon velikog stresa ili uzbuđenja. Ovo stanje nije bolno i ne utiče na karakter psa

Djeca i drugi ljubimci

Savjesni uzgajivači maltezera, neće prodati štence porodicama sa malom djecom. Malo dijete vrlo lako može povrijediti štenca, ako mu ispadne, ako stane na njega ili ako ga prejako stisne. Maltezeri više vole domove sa starijom djecom ili bez djece, kako bi imali njegu i pažnju koja im treba. 

Maltezeri se mogu dobro slagati sa drugim psima i mačkama, ukoliko se socijalizuju sa njima od malih nogu. Međutim, nesvjesni su svoje veličine pa ih treba zaštititi ako nasrnu na pse dosta veće od njih. 

Istorijat

Maltezeri su jedna od najstarijih malih pasmina. Umjetnici, pjesnici i pisci su materijalizovali ove pse u svojim djelima, u ranoj grčkoj, rimskoj i egipatskoj kulturi. Pominjao ih je čak i Aristotel. Egipćani i vjekovima kasnije, mnogi Evropljani su smatrali da maltezeri imaju iscjeliteljske moći. Ova pasmina je bila rasprostranjena širom Mediterana čak i prije hrišćanske ere. 

Uprkos rasprostranjenosti ove pasmine, nije poznato odakle tačno potiču. Mnogi vjeruju da je ova vrsta nastala na ostrvu Malti, dok drugi smatraju da potiču iz Italije ili Azije. 

Odakle god poticao, maltezer je do 15. vijeka postao miljenik francuskih plemića. Tokom vladavine Henrija VIII, maltezeri stižu u Veliku Britaniju. 

Iako su preživjeli Rimsko carstvo i tamni srednji vijek, maltezeri su bili gotovo uništeni u 17. i 18. vijeku, kada su ih pokušali uzgajati da budu veličine vjeverice. Kako bi ih spasili, ukrštani su sa pudlama, minijaturnim španijelima i istočnoazijskim minijaturnim psima, stvarajući razne varijacije vrste i pa  i nove pasmine.