Mops – Karakteristike, Zdravlje i Briga

Mops je poznat kao veliki šaljivdžija u svijetu pasa. Psi koji pripadaju ovoj rasi će vas konstantno nasmijavati.
Vijekovima su vlasnici ovih pasa bili oduševljeni njihovom sposobnošću da izraze emocije. Za sve to je zaslužna njihova velika okrugla glava, bistre oči i naborane obrve.

Latinska fraza “multum in parvo” (mnogo u malom) je najbolji opis za malu ali mišićavu pasminu mops. Vlasnici mopsa kažu da su oni idealni kućni psi.

Mops uživa u hrani i zbog toga se mora povesti računa o njihovoj težini. Moraćete ponekad odoliti njihovom šarmu i čvrsto reći ne, dosta je.
Ovaj pas je srećan u gradu ili na selu, kao jedini ljubimac, ali i sa više njih. Podjednako voli djecu i starije. Najbolje podnose umjerenu klimu- ne previše hladno ali ni previše toplo.

Vjeruje se da naziv mops potiče od latinske riječi za šaku, jer njihovo lice asocira na ljudsku šaku. Najkarakterističnija odlika ovih pasa su nabori na njihovom licu. Navodno su Kinezi kao najuspješniji odgajivači ove pasmine bili najponosniji upravo na te nabore, jer su ih podsjećali na simbole za sreću u kineskom jeziku.

Njuška im je crna, kao i uši koje su glatke i plišane. Imaju karakterističnu vilicu koju odlikuje činjenica da su donji zubi izvučeniji od gornjih. Mops-evi su veoma pametni ali mogu biti tvrdoglavi, tako da dresura ovih pasa može biti zahtjevna.

Značajne karakteristike

Mops karakteristike

Mops ne podnosi viskoke temperature kao ni vlažno vrijeme zbog skraćene njuške (kod pasa sa produženom njuškom, vazduh se ohladi prije nego što dospije u pluća). Kada je mops napolju, morate ga pomno pratiti kako bi prepoznali znakove pregrijavanja. Oni su kućni psi, te ih ne bi trebalo držati napolju na duže vremenske periode. Iako ima kratku dlaku, mopsevi se mnogo linjaju. Glasno kiše, rokće i hrče. Oči su mu veoma istaknute, te su sklone povredama.

Pohlepan je za hranu, te će se prejedati ukoliko mu se ukaže prilika. Ukoliko pažljivo ne kontrolišete ishranu, mops može postati previše gojazan, što naravno utiče na njegovo zdravlje. Mopsu je potrebna konstantna ljudska pažnja. Ukoliko imate mopsa, očekujte da će vas pratiti u stopu, sjediti vam u krilu i htjeti da spava s vama u krevetu.

Ukoliko želite da nabavite mops-a, potrudite se da to učinite kod pouzdanog uzgajivača sa dobrom reputacijom, kako se ne bi radilo o štencu sa genetskim bolestima ili lošim temperamentom.

Veličina

Mopsevi teže od 6 do 8 kilograma (mužijaci i ženke). Uobičajeno su visoki 25 do 35 cm (visina do ramena).

Karakter

Od mopsa ne možete očekivati da lovi ili čuva. Oni su uzgajani da budu pratnja (prijatelji), te se baš tako i ponašaju. Žude za ljudskom pažnjom i veoma su nesrećni ako je njihova ljubav neuzvraćena. Mops je živahan i razigran pas, ali će se zadovoljiti i time da vam sjedi u krilu i pravi društvo dok čitate knjigu ili gledate film. Njihov karakter zavisi od mnogo faktora, uključujući i naslijeđe, dresuru i socijalizaciju.

Kada birate štence, izaberite onog koji ima neutralniji temperament ( ne krije se u ćošku ali se i ne tuče sa ostalim štencima). Uvijek tražite da upoznate barem jednog roditelja, kako bi se osigurali da ima temperament koji vama odgovara. Upoznavanje i drugih rodjaka psa je pogodno kako bi procjenili kakav će vaš štenac biti kad odraste.

Kao i svakom drugom psu, mopsu je potrebna rana socijalizacija (izlaganje što većem broju ljudi, zvukova i iskustava) dok su štenci. Neka ima što više posjetioca, šetajte ga po svom naselju, vodite ga u velike parkove pune ljudi i drugih pasa i slično.

Istorija pasmine mops

Istorijat pasmine

Mops potiče iz Kine, još iz vremena Han dinastije koja je vladala od 206. godine p.n.e do 220. godine. Neki istoričari vjeruju da su srodnici Tibetskog mastifa. Kineski vladari su cijenili mopseve te su im omogućavali lagodan život pun raskoši i luksuza. Dokazi o postojanju pasa koji podsjećaju na mopsa su pronađeni i u drevnom Tibetu i Japanu. Krajem 16-og i početkom 17-og vijeka, Kinezi počinju da razmjenjuju pasminu mops sa evropskim trgovcima.

Smatra se da su ih u Evropu prvi donijeli Holanđani. Mops ubrzo postaje omiljeni pas plemićima, te je u Holandiji postao oficijalni pas Oranje-Nasau dinastije. Istorija kaže da je mops dao upozorenje princu Vilijemu Oranskom da se Španci približavaju 1572. godine. Kada je Vilijem Oranski (kasnije Vilijem III) 1688. godine sa svojom ženom Meri II otišao u Englesku da preuzme tron od Džejmsa II, poveli su svoje ljubimce sa sobom.

Kako se pasmini mops popularnost širila u Evropi, dobijalu su različita imena u različitim državama. Francuzi su ih zvali carlin, Španci dogullo, a Italijani caganlino. Marija Antoneta je imala mops-a prije nego što se udala za Luja XVI-og. Još jedna poznata francuskinja, Žozefin Bonaparte je imala mopsa, koji joj je za vrijeme boravka u zatvoru bilo jedini dozvoljeni posjetilac. Skrivajući pisma u njegovoj ogrlici uspjela da komunicira sa porodicom.

U 19-om vijeku, mops postaje standarizovana pasmina u Engleskoj, sa dvije dominantne linije. Morison linija, koja je navodno osnovana od kraljevskih pasa kraljice Šarlot, žene Džordža III-eg. Drugu liniju su razvili Lord i lejdi Willoughby d’Eresby od mops-eva uvezenih iz Rusije i Mađarske.

Prva izložba ove pasmine se održala u Engleskoj 1861. godine. U međuvemenu, Kinezi nastavljaju da ih uzgajaju kao plemićke pse. Mops-evi su postali veoma popularni u Viktorijanskoj eri, te su tako postali dio mnogih slika, razglednica, figurica i slično. Kraljica Viktorija je posjedovala mnogo mopseva, te ih je i uzgajala. Mopsevi se uvoze u SAD po prvi put tokom građanskog rata.

Zdravlje

Zdravlje mopsa

Mopsevi su, kao i neke neke slične pasmine, skloni određenim zdravstvenim problemima. Ukoliko razmišljate o nabavljanju ove pasmine, potrebno je da ih imate uvidu. To naravno ne znači da će i vaš mops imati slične probleme.

Ukoliko kupujete štene, pronađite pouzdanog uzgajivača koji će vam dati na uvid zdravstvene dokumente za oba roditelja štenca. Tim dokumentima se dokazuje da su psi bili testirani te da nemaju date zdravstvene probleme.

 • Cheyletiella Dermatitis (“hodajuća perut”): Ovo je kožna bolest izazvan sićušnom gnjidom. Ukoliko primjetite puno peruti, posebno na sredini leđa obratite se veterinaru. Gnjide koje izazivaju ovu bolest su zarazne, što znači da su prenosive na sve ljubimce koje imate.
 • Epilepsija: Podložni su i oboljenju koje se naziva idiopatska epilepsija koje izaziva epileptične napade bez vidnog razloga. Ukoliko vaš pas ima takve napade, odvedite ga kod veterinara koji će odrediti kakvo liječenje mu je neophodno.
 • Degeneracija živaca: Stariji mopsevi koji vuku zadnjicu, teturaju, imaju problem da skaču gore dole, ili postanu inkontinentni (ne mogu da kontrolišu vršenje nužde) vjerovatno imaju ovo oboljenja. Smatra se da psi sa ovim oboljenjem ne osjećaju bol, a degeneracija živaca se odvija postepeno. Ne zna se šta izaziva ovo stanje. Kako im prednje noge najčešće ostanu jake, vlasnici im često kupuju točkiće kako bi mogli da se kreću a veterinari propisuju lijekove za ublažavanje simptoma.
 • Čir na oku: Kako su oči kod mopseva jako velike i izražene, može se javiti ovo oboljenje koje nastaje na bionjači oka. Ako vaš pas škilji ili mu oči izgledaju crvene i pune suza, odmah se obratite veterinaru. Ovo oboljenje se najčešće može izliječiti, ali ako se na vrijeme ne obratite veterinaru, može doći do sljepila ili propasti oka.
 • Suve oči (konjuktivitis) : Keratoconjunctivitis sicca je karakterističan za mopseve. Nastaje kada oči nisu u stanju da proizvedu dovoljno suza. Veterinar može izvesti potrebne testove kako bi utvrdio da li se radi o ovom oboljenju. Ono se liječi lijekovima. Keratitis je ješ jedno oboljenje koje utiče na oči. Ono izaziva tamne pjege na bionjači, posebno u ćošku do nosa. Može dovesti do sljepila. Oba oboljenja zahtjevaju doživotno liječenje i njegu.
 • Alergije: Neki mopsevi pate od raznih vidova alergija. Ukoliko vaš pas liže svoje šape, ili trlja lice obratite se veterinaru.
 • Šuga: Svi psi na sebi imaju gnjide. Majka ih prenosi na štence prvih nekoliko dana nakon rođenja. Ne mogu se prenijeti na ljude ili druge pse, majka ih jedino može prenijeti na sopstvene štence.  One se nalaze na dlaki psa i obično ne izazivaju nikakve probleme. Međutim, ukoliko vaš štenac ima oslabljen imuni sistem, iz njih može nastati šuga. Šuga može biti lokalizirana ili genaralizirana. U lokaliziranom obliku, dijelovi crvene, oguljene kože sa gubitkom dlake se pojavljuju na glavi, vratu ili gornjem dijelu nogu. Smatra se bolešću štenaca i najčešće prođe sama od sebe. Ipak, trebate odvesti psa kod veterinara jer može nastati generalizovani oblik šuge. Generalizovani oblik šuge,pokriva cijelu kožu te se ispoljava i kod starijih štenaca i mlađih odraslih pasa. Na psu se pojave ćelavi dijelovi i infekcija kože na cijelom tijelu.  
 • Staph infekcija: Staf bakterija se često nalazi na koži ali kod nekih pasa mogu nastati bubuljice i infekcija folikula dlake, ukoliko im je imuni sistem oslabljen. Lezije mogu izgledati kao ospe gdje ima dlake, a na djelovima gdje nema dlake izgledaju kao “ringworm” ( gljivična infekcija). Treba da kontaktirata veterinara, kako bi on predložio prikladno liječenje.
 • Gljivična infekcija: Ukoliko vaš mops ima neprijatan miris, koža mu je potamnjela ili ga svrbi, moguće je da ima gljivičnu infekciju. Ona najčešće zahvata pazuh, šape, prepone, vrat i unutrašnjost ušiju. Veterinar može propisati lijekove, kako bi se pročistila.
 • Hemi-vertebrae: Pasmine sa skraćenim njuškama poput mopsa, buldoga, ili francuskog buldoga mogu imati kičmene pršljenove čudnog oblika. Kada su samo nekoliko pršljenova iregularnog oblika, pas može da vodi normalan život. Moguće je takođe i da imaju manjak kordinacije i oštećen hod. Nekim psima se vremenom stanje pogoršava, do te mjere da mogu ostati paralizovani. Operacija može pomoći. Uzrok ovog oboljenja je nepoznat.
 • Displazija kuka: Ovo oboljenje utiče kako na velike, tako i na male pasmine uključujući i mopsa. Deformaciji na kuku doprinose mnogi faktori, poput genetike, ishrane, te okoline. Psi sa ovom deformacijom obično mogu voditi normalne živote, uz veterinarski nadzor.
 • Legg- Perthes bolest: I ova bolest utiče na kukove. Mnoge male pasmine su sklone ovom oboljenju. Kada vaš mops ima ovu bolest, dotok krvi u širi dio nožne kosti je smanjen, i hrskavica koja spaja ovu kost sa trticom počinje da propada. Prvi znakovi ove bolesti su šepanje i atrofija mišića na nozi koji nastaju kod štenaca starosti 4-6 mjeseci. Operacija predstavlja glavni način liječenja.
 • Patellar Luxation: Patella je koljeno. Luxation je dislokacija anatomskog dijela (kost i zglob). Pattelar Luxation je oboljenje koje uzrokuje da zglob koljena (čašica) iskače, prouzrukovajući bol. Bol može biti neizdrživa, ali većina pasa sa ovim oboljenjem vode normalne živote.
 • Vakcinacija:  Postoje istraživanja koja pokazuju da mopsevi imaju osjetljivost na rutinske vakcine. Simptomi obično uključuju ospe, oticanje lica, upale mišića i letargiju (manjak energije). Rijetko, kod ovakvih pasa se mogu pojaviti komplikacije koje vode do smrti. Posmatrajte svog psa pažljivo nekoliko sati nakon vakcinisanja, te ako primjetite nešto neobično, obratite se veterinaru.

Briga o Mopsu

Mops u deki

Iako su nemirni i razigrani, mopsevi ne zahtijevaju preveliku brigu pa su zbog toga idealni psi za starije osobe. Zbog toga što su mali, nisu bučni i relativno neaktivni kada su napolju, idealni su i za ljude koji žive u stanovima (zgradama). Prepuni su energije, tako da očekujute da vas zabavi zaigranost i glupiranje  ukoliko ih ne izvedete u šetnju.

Osjetljivi su na vrućinu i vlagu, te ako živite u takvom području treba da se potrudite da vaš mops ne provede previše vremena napolju. Ukoliko imate lagan san, bilo bi dobro da nabavite čepiće za uši jer mopsevi mnogo hrču.

Njihove osjetljive oči, takođe zahtjevaju posebnu pažnju. Zbog svoje izraženosti, one su sklone povredama i iritaciji od sapuna i šampona. Mopsevi su skloni bolesti desni, stoga im je potrebno redovno prati zube sa četkicom i pastom pogodnom za pse.

Naviknite svog psa dok je štene na redovne preglede- pregledajte mu šape,usta… Dajte mu nagrade kada se ponaša kako treba, na taj način ga navikavajući na kasnije veterinarske preglede. Vaši pažljivi sedmični pregledi mogu vam pomoći da na vrijeme uočiti sve promjene koje kasnije mogu izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme.

Ishrana

mops i zdjela za hranu

Preporučena dnevne doza: pola do cijele šolje visoko kvalitetne hrane, podijeljene na dva obroka.

Napomena: Koliko vaš odrasli pas jede dnevno zavisi od njegove veličine, građe, godina starosti, metabolizma i nivoa aktivnosti. Psi su različiti, tako da ne zahtjevaju svi istu količinu hrane. Nepotrebno je reći da će visoko aktivnom psu trebati više hrane od psa koji većinu vremena provodi ležeći.

Kvalitet hrane je takođe bitan! Što kvalitetnija hrana to će više potrebnih nutrijenata dati vašem psu, te će vam biti potrebna manja količina iste. Prva ljubav mopseva je ljudska pažnja, ali odmah iza nje slijedi hrana. Kada se uzme u obzir i njihova konstitucija, to ih dovodi do rizika gojaznosti.

Zbog toga, ako ste vlasnici mopsa morate pokazati veliku samokontrolu. Ne smijete mu ugađati hranom, te treba da ograničite količinu hrane koju mu dajete a povećate njegove fizičke aktivnosti.

Boja i održavanje dlake

crni i bijeli mops

Dlaka im je kratka i najčešće je bež ili crne boje. Bež boja dolazi u nekoliko nijansi ali svi mopsevi imaju kratku, ravnu, crnu njušku. Dlaka im je kratka i glatka, ali ne dajte da vas to prevari- oni se mnogo linjaju, pogotovo ljeti. Pametni vlasnici mopseva se prilagode na ovu činjenicu, te nose svjetliju odjeću na kojoj se dlaka manje vidi.

Takođe, redovno kupanje i češljanje pomaže da dlaka ostane zdrava i da se linjanje smanji na minimum. Kupanje mopsa jednom mjesečno je dovoljno, iako neki vlasnici to čine i češće. Pogodnost njigovog malog rasta je i to što ih možete lako okupati. Redovna sječa noktiju je za ove pse veoma bitna. Takođe, potrebno im je čistiti uši jednom u par nedelja.  

Ono što zahtjeva posebnu pažnju jesu nabori na mopsevom licu. Na njima se vrlo brzo razvija infekcija ukoliko se uprljaju ili ovlaže. Nakon kupanja psa,morate ih detaljno osušiti i redovno brisati između mjesečnih kupanja. Neki vlasnici za to koriste pamučnu vatu ili dječije vlažne maramice.

Odnos sa djecom i drugim životinjama

Mopsevi obožavaju djecu. Iako mali, nisu tako delikatni kao ostale male pasmine pa su idealni za porodice sa malom djecom. Međutim, djeca koja žele interaktivnog psa koji će se s njima igrati loptom biće razočarana.

Svaka interakcija između psa i djece mora biti pod nadzorom odraslih. Pravilno istrenirani mopsevi mogu uživati u društvu drugih pasa, mačaka, zečeva i drugih kućnih ljubimaca.

Još više informacija o Našim najdražim kućnim ljubimcima možete naći OVDE.