Ruska plava mačka – Bitne Karakteristike

Ruska plava mačka, sa svojim sjajnim krznom i elegantnim izgledom je pravi aristokrata u svijetu mačaka. Njene zelene oči su u savršenom kontrastu sa bojom krzna. Ruske plave mačke imaju i simpatični osmijeh na licu.

Sve ove osobine su razlozi zbog kojih su se ove mačke uvukle u srca i domove ljudi širom svijeta, decenijama unazad. One su poznate i po tome što su izuzetno inteligentne, te najbolje napreduju u kućnom okruženju, vezujući se za svoje vlasnike što ih čini savršenim porodičnim ljubimcem.

Značajne karakteristike

ruska plava macka na krevetu

Zaštitni znak ove vrste je njeno gusto, kratko, luksuzno krzno. Radi se o izuzetno gracioznim mačkama, srednje do velike veličine koje imaju mišićavo tijelo sa izduženim vitkim nogama. Mužjaci su tipično veći i teži od ženki. Glava im je u obliku trougla, a osmjeh koji krasi njihova lica je karakteristično obilježje ove vrste, što je čini još umiljatijom.

Jagodice na licu ruske plave mačke su visoke i široke. Oči su im velike, bademaste i smaragdno zelene boje. Uši su im velike i neobičnog oblika, što doprinosi njihovom egzotičnom izgledu. Vrh glave kod ove mačke se čini ravnim, a uši i njuška je široka sa naglašenim jastučićima za brkove.

Ruske plave mačke imaju mišićava, graciozna tijela srednje do velike veličine. Rep im je relativno dugačak, proporcionalno sa veličinom tijela. Ove mačke imaju dvostruko krzno sa gustim, čvrstim i mekanim donjim slojem dlake koji strši naspram njihovog tijela. Postoje tri boje u ovoj vrsti: Ruska plava, ruska crna i ruska bijela.

Temperament/karakter

Poput drugih vrsta i ruska plava mačka voli rutinu, te ni pod koju cijenu ne voli promjene. Vole da se hrane svaki dan u isto vrijeme a ne vole da se raspored namještaja u domu mijenja. Bez obzira na to, ove mačke su poznate po svojoj nježnoj naravi i tihom “glasu”, osim ženki za vrijeme sezone parenja, kada mogu biti izrazito glasne (baš kao druge vrste mačaka). Veoma su mazne ali ne zahtjevaju puno, što ih čini pogodnim ljubimcima starijih osoba. Tolerantne su po prirodi, što u prevodu znači da su dobre i sa djecom, koja ponekad znaju biti grublja u igri. Ruska plava mačka će se radije izmigoljiti iz naručja djeteta, nego da ga ogrebe.

Uživaju provodeći vrijeme napolju, poput drugih vrsta mačaka, međutim treba im dozvoliti boravak napolju samo ako je to bezbjedno za njih. Dobra vjest je se dobro prilagođavaju i na život u stanu pod uslovom da imaju dovoljno stimulacija koje će im okupirati um. Idealne su za domove u kojima je bar jedna osoba u svakom trenutku kod kuće ili za porodice koje imaju više kućnih ljubimaca. Znaju biti rezervisane prema ljudima koje ne poznaju od ranije te će ih posmatrati određeno vrijeme. Međutim, ukoliko odluče da je neko vrijedan njihove pažnje, odmah će mu prići i “pozdraviti ga”.

Uživaju u maženju i pažnji svojih vlasnika. Nije neobično da sjednu na tastaturu kompjutera dok njihov vlasnik pokušava kucati, kako bi pridobili njegovu pažnju. Bez obzira na sve rečeno, po prirodi nisu naporne i biće srećne ako ih ostavite na miru, ukoliko se ne radi o dužem vremenskom periodu.

Zaigranost/nivo energije

One su veoma energične, zaigrane i vole da istražuju i uče nove stvari. Vole se penjati na visoko kako bi posmatrale svijet ispod njih. Ukoliko žive u kući ili stanu, potrebno im je omogućiti razna mjesta za penjanje, skrivanje i slično.

Takođe, treba im omogućiti i udobno mjesto za dremanje, jer kao i druge mačke uživaju u spavanju na toplim i sunčanim mjestima. Potrebno je naglasiti i to da se mogu ugurati u veoma mala mjesta, što njihove vlasnike često iznenadi.

Inteligencija

Ruska plava mačka je izuzetno pametna i voli da uči nove stvari. Ove mačke uživaju igrajući interaktivne igre sa svojim vlasnicima, iako im treba vremena da odluče da li je ta igra vrijedna njihove pažnje ili ne. Vrlo brzo se nauče da otvaraju ormariće, pogotovo ako nanjuše da se u njima čuva hrana. Uživaju u tome da vlasnicima pokažu nove vještine koje su stekle.

Istorijat

ruska plava macka u proslosti

Ruske plave mačke prvi put se pojavljuju u ruskoj luci Arhangelsk, koja se nalazi na Bijelom moru. Upravo iz ovog razloga ih često zovu i Arhanđelske mačke. Mornari su ih vodili sa sobom na putovanja, te su tako one dospjele u Evropu. Smatra se da su se u Engleskoj prvi put pojavile 1860.-ih  godina. U hladnim predjelima Rusije, postoji vjerovanje da ove mačke donose sreću svojim vlasnicima. Slike i vezovi ovih mačaka su poklanjane mladama na dan vjenčanja. Ova vrsta mačke je spomenuta i u knjizi koju je napisao Harison Vejr, osnivač udruženja “British cat fancy”.

Ova vrsta je bila poznata kao “strana plava mačka” u periodu od 1917.-e do 1948.-e, a nakon tog perioda dobija današnji naziv. Moderna ruska plava mačka ima zanimljiv pedigre, a njeni preci su britanske plave i plave sijamske mačke. Ukrštane su sa drugim vrstama 1950.-ih godina kako bi bile spašene od izumiranja, jer im je broj u tom trenutku bio veoma nizak. Međutim danas se više ne ukrštaju, jer im je broj ponovo veliki, a vrsta je izrazito genetski zdrava bez ikakvog miješanja sa drugim vrstama.

Zanimljiva je činjenica da su ruske plave mačke bile prve čije su se izložbe održavale u Kristalnoj Palati koja se nalazi u Londonskom Hajd parku. Odmah su postale hit kod uzgajivača ali i kod budućih vlasnika zbog svog elegantnog izgleda i umiljate naravi. Iz tog razloga i danas je ova vrsta mačaka veoma popularna.

Zdravlje

ruska macka lezi

Prosječni životni vijek ovih mačaka je 15 do 20 godina, naravno ukoliko se pravilno brinete o njima i njihovoj ishrani. Ova vrsta mački je jedna od najzdravijih i poznate su po tome što generalno ne pate od genetskih ili nasljednih bolesti, za razliku od drugih mačaka sa pedigreom.

Briga o Ruskoj plavoj mački

Sve što važi za druge vrste mački, važi i za rusku plavu. Potrebno ih je češljati i držati njihovo krzno urednim kako bi bilo što ljepše i zdravije. Njihova dlaka je kratka i gusta, ali ne zahtjeva prezahtjevnu brigu. Dovoljno ih je jednom sedmično češljati i brisati krpom od kamilje kože kako bi njihovo krzno bilo zdravo i blistavo. Kao i druge mačke, više se linjaju na proljeće i jesen, stoga ih tada treba češće češljati.

Što se tiče drugih dijelova tijela, uši im se redovno moraju pregledati i čistiti po potrebi. Ukoliko se u ušima nakupi previše voska, to može dovesti do bole infekcije koju je teško zaliječiti. Ukratko, prevencija je uvijek lakša od liječenja kad su u pitanju infekcije ušiju. Pored toga, potrebno ih je hraniti kvalitetnom hranom koja im pruža sve potrebne nutrijente. Ovo se posebno odnosi na mačiće i starije mačke.

Ishrana

ruska macka jede

Ukoliko mačku nabavite od uzgajivača, on bi vam trebao dati raspored hranjenja i vrstu hrane kako bi mače zadržalo poznatu rutinu. Možete im promjeniti ishranu, ali to se mora činiti postepeno kako bi se izbjegli problemi s probavom. Ukoliko se problemi s probavom ipak pojave, vratite mačku na staru ishranu i savjetujte se sa veterinarom prije pokušaja ponovne izmjene ishrane.

Starije mačke nisu izbirljive, ali to ne znači da možete zanemariti kvalitet hrane kojom ih hranite. Hranite ih nekoliko puta dnevno kvalitetnom hranom, koja će im pružiti sve potrebne nutrijente. Ovo je veoma bitno kako mačke stare. Takođe, potrebno je paziti da se ne udebljaju previse jer to može dovesti do drugih zdravstvenih problema. Kao i sa drugim mačkama, potrebno je da imaju pristup čistoj i svježoj vodi u svakom trenutku.

Djeca i drugi ljubimci

ruska macka na krevetu

Ove mačke su dobar izbor za porodice sa djecom, baš zbog svoje opuštene i mazne naravi. Uprkos tome, bilo kakva interakcijska igra između djece i ruske plave mačke mora biti praćena nadzorom odraslih kako bi bili sigurne da igra neće eskalirati u nepoželjnom pravcu. Potrebno je manju djecu naučiti kako da se igraju sa ovim mačkama i kad ih treba ostaviti na miru. Ruske plave mačke se slažu sa psima, pogotovo ako su odrasli u istom domu.

Bez obzira na to, potrebno je postupati veoma pažljivo kad im se predstavljaju nepoznati psi, jer se može raditi o pasmini koja se ne slaže tako dobro sa mačkama. One su izuzetno druželjubive te se jako dobro slažu sa malim životinjama. U svakom slučaju, potrebno ih je nadzirati kad se nalaze u blizini manjih ljubimaca kako njihov nagon lovca ne bi preovladao.