Skalar ribica – Uzgoj, Ishrana i Njega

Skalar ribica je jedna od najpopularnijih tropskih riba. Ako ste ikad obratili pažnju na dio pet šopa u kome se nalaze ribice za prodaju, velike su šanse da ste vidjeli ovu ribu. Ove ribe imaju unikatnu ljepotu, sa svojim izduženim perajima i svjetlucavom krljušti ,te nije ni čudno da su veoma popularni “ljubimci”. Prije nego što nabavite ovu ribicu, dobro se informišite kako bi ste bili u mogućnosti da joj pružite sve što joj je neophodno za opstanak. 

Ishrana i Njega 

Ove ribe su pretežno svaštojedi, ali preferiraju mesnu ishranu, te ih trebate hraniti hranom za ribice mesnog porijekla, poput zamrznutih crva, račića i drugih malih insekata. Takođe, za njihovu ishranu pogodne su i razne vrste riblje hrane u vidu granula i peleta uz dodatak “žive hrane”, ali i hrane biljnog porijekla poput algi. Mnogi vlasnici ovih ribica drže i račiće u akvarijumu što je veoma dobra ideja. Međutim, nemojte zaboraviti da će ovi račići kao i njihovi potomci završiti kao hrana skalar ribici.  

Pored pravilne ishrane, potrebno je i da održavate vodu u akvarijumu čistom, mijenjajući je barem jednom sedmično i redovnom promjenom filtera iz filtracijskog sistema. Dobro bi bilo i da nabavite instrumente za testiranje kvaliteta vode u akvarijumu.

Izbor Akvarijuma

skalar u akvarijumu

Kako ribice rastu, tako i njihova peraja postaju sve veća i veća. Njihova visina može dosegnuti do 30 centimetara, stoga je potrebno da nabavite dublji akvarijum. Neophodno je da on bude dubok minimum 40 centimetara kako bi im se peraja pravilno razvila. Zampremina mu treba biti minimum 75 litara, a za grupu od 6 do 8 mladih ribica idealan bi bio akvarijum zapremine 110 litara. Za sličnu grupu odraslih ribica, nabavite akvarijum zaprimine od 208 do 280 litara. Održavajte dno akvarijuma čistim, regularnim čišćenjem i usisavanjem pijeska.  Napunite akvarijum grančicama i lišćem kako bi se ribica osjećala prijatno u svom novom domu. Neophodan je i filtracijski sistem kako bi održavali neophodni kvalitet vode. Kako ove ribice potiču iz rijeke Amazon , preferiraju vodu pH vrijednosti između 6.0 i 7.5.

Da li mogu biti u akvarijumu sa drugim ribicama?

Skalar je kraljevska ribica koja ne podnosi najbolje prisustvo drugih ribica. Manje ribice im vrlo lako mogu postati plijen. Ponekad se “potuku” i sa drugim ribicama iste vrste, ali najčešće ne dolazi do velike štete. Ipak, preporučuje se da akvarijum bude ispunjen samo skalar ribicama. 

Uzgoj

skalar u akvarijumu

Divlji skalari su veoma teški za uzgoj. S druge strane, skalari koje možemo nabaviti u lokalnim pet šopovima se relativno lako uzgajaju. Većina skalar ribica su dobri roditelji, te se samostalno brinu o jajima, olakšavajući nam brigu o njima. Većina uzgajivača, kupuje grupu mladih ribica, te ih puštaju da odrastu zajedno i samostalno izaberu partnere za parenje. U većim akvarijumima ovi parovi će se razmnožiti, odgojiti mlade te se ponovo upariti sa drugim partnerima, dok će u manjim ostati sa svojim partnerima i razmnožavati se više puta sa njima. To funcioniše do određenog trenutka kada partneri dosade jedno drugom i počnu se ozlijeđivati. Iz tog razloga je dobro razdvojiti partnere nakon tri/četiri generacije potomaka, kako bi “odmorili” jedno od drugog.

Raznolikost Skalar Ribica

par crnih skalar ribica sa bijelim pjegama

Ove ribice u divljini mogu biti visoke do 30 cm i dugačke do 20 cm a krase ih kraljevske pruge na srebrnom tijelu i dugačka peraja. U zavisnosti od toga odakle potiču, mogu imati krljušti smeđe, crvene, narandžaste, plave ili čak zelenkaste boje. Međutim, ribice u “domaćem” uzgoju danas postoje u raznolikim kombinacijama i bojama.

Porijeklo

Ove ribe potiču iz Južne Amerike. Možemo ih naći širom Kolumbije, Gvajane, Francuske Gvajane, Perua i Brazila u raznim riječnim sistemima, uključujući i Ojapok, Esekvibo, pa i sam Amazon. Kao vrsta ove ribe su generalno miroljubive, ali se ne slažu sa manjim ribama koje im najčešće postaju plijen. Žive do 10 godina i najviše vole biti u akvarijumu sa drugim ribama svoje vrste.