Tigrica papagaj – Karakteristike i Njega

Ovaj papagaj je jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu.
Po popularnosti su ispred njega samo psi i mačke. Papagaj tigrica je mazna i simpaticna ptica koja je, uz pravilan trening, sposobna da kopira ljudski govor.

Porijeklo naziva “tigrica” je i dalje misterija. Ove ptice je relativno lako održavati. Nezahtjevne su i pametne, što ih čini idealnim izborom za kućnog ljubimca. Ipak, tigrice imaju i svojih mana, tako da je veoma bitno znati ključne stvari o njima, prije nego što se odlučite da ih imate za ljubimca.

Osobine

par tigrica na bijeloj pozadini

Tigrice su veoma malene ptice. Prosječna veličina mjerena od kljuna do kraja repa se kreće od 17 do 20 centimetara. Divlje tigrice u svom prirodnom staništu, u Australiji su čak i manje. Mnogi ove ptice zovu papagajima. One jestu vrsta papagaja ali postoji mnogo vrsta papagaja, različitih boja, osobina, veličina… Iz tog razloga ih je ispravnije zvati preciznim imenom- Tigrica ili australijska tigrica. Ne postoji garancija da će bilo koji papagaj naučiti da “priča”, ali tigrice imaju veće predispozicije za to. Takođe, kada nauče da pričaju, govor im je jasniji a vokabular veći od govora i vokabulara drugih, većih papagaja.

Glasovi su im tanki i piskavi ali bez obzira na to, ova vrsta papagaja je sposobna da nauči razne fraze govora pa čak i da ih koristi u ispravnom kontekstu. Iako su ljudi navikli da viđaju ove ptice raznih boja, jedina prirodna boja tigrice u divljini je varijacija zelene ili žute. Sve druge boje, uključujući i varijacije plave i bijele su stvorene genetskom mutacijom zarad prodaje tigrica. Takve ptice su potpuno zdrave i ispravne, ali ne očekujte da će te u divljini vidjeti tigricu bijele ili plave boje.

Poput drugih papagaja, tigrice imaju stopala sa četiri kandže, pogodna za hvatanje i držanje predmeta. Kljun im pruža dodatnu potporu, te prilikom hvatanja velikih predmeta široko otvaraju usta. Kljunovi muških tigrica su snažniji, ali ženke ih više koriste prilikom odbrane, naročito kada treba odbraniti gnijezdo. Ukoliko vas kljucne, ne može vam nanijeti preveliku štetu ali vam definitivno neće biti prijatno.

Karakter i ponašanje 

2 tigrice na grani

Često se pogrešno misli da su tigrice ljubimac koji ne voli da se mazi. Istina je da su najčešće ljubimac “za gledanje”, ali strpljiv i pažljiv vlasnik ih može istrenirati da postanu lojalne i mazne ptice. One su veoma društvene i teško podnose život u izolaciji. Dobro se slažu sa djecom. Ipak, nadzor odraslih je potreban pri interakciji djece i tigrica. Kljun ovih ptica nije jak kao kljunovi drugih ptica iste veličine, ali je dovoljno jak da naudi malim, osjetljivim prstima. Svaka tigrica ima poseban i drugačiji karakter, ali postoji ponašanje koje je normalno i ono koje nije.

Generalno, nema velike razlike između ponašanja mužijaka i ženki. Kako mužijaci, tako i ženke mogu biti pasivne ili agresivne u zavisnosti od raspoloženja, karaktera ili konkretnih uslova. Ženke imaju piskavije i glasnije glasove te više krešte od mužijaka. Takođe, ženke rijeđe uče ljudski govor, mada nije nečuveno da i ženka nauči da “priča”. U sezoni parenja (koja u zatočeništvu može biti u bilo kom dijelu godine) i ženke i mužijaci postaju agresivniji nego inače. Ženke ,pogotovo, mogu zbog hormona biti osjetljivije, te vas inače mirna i pasivna ptica može napasti. Taj period generalno traje tri do četiri sedmice. Tigrica kojoj je vruće će se nakostrešiti i podići krila. Ako je vrućina neizdrživa, otvoriće kljun i početi dahtati. Potrudite se da u kavezu uvijek postoji dio u kome se mogu rashladiti.

Ptica kojoj je hladno će se nakostrešiti i sklupčati. U tom slučaju ih pomjeriti na toplije mjesto. Normalno ponašanje, zadovoljne tigrice uključuje istezanje krila, pomjeranje glave gore-dole, igranje sa igračkama, grebanje, žvakanje, zijevanje, čišćenje perja. Tigrice nisu agresivne ptice, a rijetki  trenutci agresije se brzo završavaju. Iako njihovi kljunovi nisu pretjerano jaki, u takvim trenutcima pripazite na prste.

Njega i ishrana

tigrica na zici

Tigrice mogu živjeti 7 do petnaest godina, iako u prosjeku žive manje i od 7 upravo zbog nedovoljnog znanja o načinu njege ovih ptica, nezgoda ili zlostavljanja. Mnogi ovu pticu zbog toga što nije skupa vide kao ljubimca za jednokratnu upotrebu. Ukoliko im date pogodan kutak u vašem domu, ove ptice će se vrlo brzo prilagoditi. Kavez treba postaviti na nedostupno mjesto, kako bi tigrice bile bezbjedne.

Ukoliko imate drugih ljubimaca, potrebna je veća pažnja kako bi se obezbjedila sigurnost ovim pticama. Tigrice nemaju problem biti same u stanu, čak i do dva dana, naravno ukoliko im ostavite dovoljno hrane i vode. Ipak, ostavljati ih same duže od jednog dana predstavlja rizik i nije preporučljivo. Ove ptice se dobro slažu sa drugim ljubimcima uključujući i druge ptice, pod uslovom da su sigurne. U svakom slučaju, pojačan nadzor je neophodan. Međutim, mačke i tigrice nisu nikako dobra kombinacija, te se ne preporučuje da nabavite ovu pticu ako već imate mačku. 

 Tigrice nisu izbirljive što se tiče hrane, ali svakako treba paziti da dobijaju sve potrebne nutrijente. Ishrana im se uglavnom sastoji od sjemenki i svježeg voća poput groždja i raznih bobica. Tigrice se hrane više puta dnevno, stoga im hrana uvijek treba biti dostupna. Neki vlasnici ptica stavljaju posude s hranom i vodom na pod dok drugi postavljaju osigurane hranilice na strane kaveza, koje su takođe dobar izbor.  

Izbor kaveza za papagaja tigricu

tigrica u kavezu

Potrebno je da nabavite kavez, prije nego dovedete pticu kući. Ukoliko nemate dovoljno novca da kupite kvalitetan kavez, onda je bolje da sačekate i sa kupovinom ptice. Pri izboru kaveza, potrebno je da zadovoljite kako potrebe ptice tako i praktičnost koja će vama pomoći. Imajte na umu da vam je potreban lak pristup kavezu, jer ga svakodnevno  čistite, dopunjavate posude sa hranom i vodom i slično. Takođe, veličina kaveza je bitna jer tigricama treba mjesta za let, istezanje krila i slično. Minimalne dimenzija za kavez u koji će te smjestiti jednu pticu su 50x50x50 cm. Rešetke treba da budu gusto postavljene. Razmak između njih ne smije biti veći od 1cm kako bi spriječili pticu da provlači glavu između njih stvarajući rizik da se udavi. U kavezu ne smije biti ništa oštro, a to uključuje i igračke. Potrebno je osigurati i da kavez ili bilo koji predmeti u njemu ne budu premazani otrovnom farbom. U kavezu treba da se nalaze: hranilica, posuda za vodu, ljuljaška, igračke, predmet za žvakanje, posuda za kupanje, te nešto čime će se dno kaveza obložiti za lakše čišćenje. Takođe potrebno vam je i nešto za pokrivanje kaveza. Kavez možete pokriti ukoliko vam se stan nalazi u bučnom dijelu grada ili jednostavno ukoliko želite da tigrica prestane da pjeva u nepovoljnim trenucima.

Odabir tigrice za ljubimca

Kao i sa bilo kojim drugim ljubimcem, potrebno je da, prije kupovine, dobro istražite bitne karakteristike tigrice. Potrebno je i da se zapitate, da li ste sposobni brinuti se o takvoj ptici. Ukoliko odlučite da želite baš ovu pticu, dobro se informišite o njoj kako bi joj pružili potrebnu njegu. Potrudite se da popričate sa drugim vlasnicima ove ptice kako bi izgradili potpunu sliku o njoj. Prilikom odabira ptice, nemojte da vas zaslijepe boje, jer postoji mnogo važnijih stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom odabira, poput starosti, karaktera i pola.

Ukoliko kupujete pticu od uzgajivača, sačekajte da bude dovoljno stara da može da preživi bez roditelja. One postaju samostalne u periodu od 8 do 10 sedmica nakon što su se izlegle. Mlada ptica će na glavi, uključujući i čelo, imati horizontalne crne linije. Ako želite da odvedete kući tigricu koja će biti zdrava i srećna posvetite pažnju sledećim stvarima:

  • ispitajte kakav je prethodni dom ptice-mnogi uzgajivači i pet šopovi drže ptice u adekvatnim uslovima, ali ne svi, stoga trebate dobro ispitati prethodne životne uslove ptice
  • postavljajte pitanja prodavcu-sve što vas zanima saznajte na vrijeme, od lica koje vam prodaje pticu
  • izaberite pticu koja izgleda zdravo- uzmite u obzir stanje perja ptice, njenu društvenost, disanje, čiste nozdrve i kljun, proporcionalnost kljuna, potreban broj kandži (četiri).

Vrste tigrica

dve tigrice na grani

Postoje tri vrste:

  • australijske- generalno najsličnije svojim divljim pretcima
  • američke- nešto veće od australijskih ali i generalno dosta slične divljim pretcima
  • engleske- dosta veće, sa više varijacija dužine i debljine perja

Uzgajivači razvrstavaju ptice po boji i raznolikosti a ne po vrsti. Na osnovu tih kriterijuma, postoje dvije grupacije tigrica: žute/zelene i plave/bijele. Postoje mnoge varijacije boja ovih ptica, zasnovane na ovim osnovnim bojama. Jedna od boja koja se nikad ne nalazi u pigmentaciji tigrica je crvena. Boja tigrica zavisi od boje njihovih roditelja. Međutim, zbog velikog broja varijacija u bojma, nekad je teško predvidjeti boju potomaka. Ukoliko odrasla tigrica promjeni boju, to predstavlja znak da postoji neki nedostatak u ishrani (najčešće nedostatak vitamina A). Na promjenu boje može uticati i nedostatak čistoće, kao i paraziti ili druge bolesti.

Zdravlje i česte bolesti

Tigrice su sklone tumorima, gušavosti (zbog nedostatka joda) i drugom zdravstvenim problemima povezanim sa ishranom zasnovanom na sjemenkama. Takođe, mogu ih napasti i gnjide koje izazivaju rane oko očiju i na nogama/kandžama.

Istorija vrste

Papagaji tigrice se drže kao kućni ljubimci od sredine devetnaestog vijeka, manje od stotinu godina nakon što su ih Evropljani prvi put uočili. Britanski kapetan Džejms Kuk 1770. godine, po povratku iz Australije,  prijavljuje kako je vidio jat malih zelenih ptica u tolikom broju, da su mu zaklonile sunce. Tada im nisu znali naziv, ali se definitivno radilo o Tigricama. Entuzijast i ljubitelj ptica Džon Gold je prvi doveo par ovih ptica u Englesku.

Gold ih je opisao kao narazdraganija i najveselija bića koja je ikad vidio. Naveo je da se radi o veoma neobičnim i rijetkim pticama. Moguće je da se nije susreo sa velikim jatima populacije tigrica, pa je iz tog razloga došao do pogrešnog zaključka. Nedugo nakon toga, popularnost ovih ptica u Evropi raste. Kraljici Viktoriji je poklonjen por tigrica 1845. godine. Australija je zabranila izvoz ovih ptica 1894. godine, zabrinuta smanjenjem populacije. Međutim, u to vrijeme evropski uzgajivači su uzgajali hiljade ptica. Popularnost tigrice u Americi je porasla tek 1950.-ih godina.