Psi koji se ne linjaju – Top 30 hipoalergenskih rasa

Svako ko ima psa koji se puno linja zna kolika gnjavaža može biti pseća dlaka . Ona se ljepi za kauče, jastuke, stolice i najgore od svega, za odjeću. Ne samo da vam kuću čini neurednom, pseća dlaka je i puna alergena. Činjenica je da se svi psi linjaju, ali postoji značajna razlika između pasa koji se mnogo linjaju i onih koji se toliko malo linjaju da je teško i primjetiti njihove dlake. 

Kada je u pitanju sprečavanje alergija, nijedan pas nije stopostotno hipoalergen. Međutim, postoje rase pasa za koje postoji manja šansa da će izazvati alergiju. 

Druga strana medalje je to da psi koji se ne linjaju ponekad zahtjevaju čak i veću njegu krzna. Najčešće u vidu kupanja, šišanja i češljanja. 

U slučaju da planirate da nabavite psa koji se malo linja, ovaj članak će vam pomoći da se bolje informišete.


Napravili smo tri liste od po 10 pasmina u zavisnosti od njihove veličine.

Mali psi koji se ne linjaju:

Prva lista se odnosi na 10 malih pasmina koji se minimalno linjaju. Redoslijed je nasumičan, ali se radi o najpopularnijim i najboljim malim pasminama. Ovi psi se obično smatraju idealnim za kuću ili stan. Neki od njih su veoma veseli, razigrani te uživaju duge šetnje i igru. 

1. Maltezer

maltezer na kaucu

Ova pasmina je veoma popularna. Maltezer ima predivno bijelo svilenkasto krzno, ali nećete nalaziti njegovu dlaku svuda po vašem namještaju ili odjeći. Ova pasmina potiče sa područja Centralnog Mediterana. Ime je izvedeno od imena države Malte. Njihov prosječni životni vijek je 14 godina, stoga ova je ova vrsta psa idealna za vlasnike koji traže dugovječne ljubimce. Dobro se slažu sa drugim ljubimcima, ali nisu najbolji sa malom djecom. Takođe, poznati su po lajavosti.

2. Pudlica

pudla siva

Pudlice se ne linjaju mnogo, ali im je potrebno redovno uređivanje i održavanje krzna. Njihova frćkava dlaka se može brzo izmaći kontroli. Ova pasmina je idealna za ljude koji pate od alergija. Vlasnici ih šišaju na raznolike “frizure”. Pudlice su izuzetno inteligentne, razigrane i vesele. Jedina misija u životu im je da uvesele svoje vlasnike. Moraju boraviti u unutrašnjem prostoru. 

3. Jorkširski terijer

yorki sa frizurom

Većina terijera je poznata po minimalnom linjanju i dugovječnosti. Radi se minijaturnoj pasmini. Ovaj pas je u prosijeku težak kilogram i po. Ipak, oni uglavnom nisu svjesni svoje veličine. Hrabri su, odani, avanturističkog duha i poprilično inteligentni. Dlaka im neprestano raste, tako da dobro izgledaju sa raznolikim “frizurama”.  Pogodni su za život u stanu ili u kući, ali potrebna im je barem jedna dugotrajna šetnja dnevno. Ukoliko ne budu dovoljno aktivni, mogu početi ispoljavati problematično ponašanje. 

4. Škotski terijer 

terijer na putu

Škotski terijer ima frćkavo krzno, koje zahtjeva šišanje samo dva puta godišnje. U kombinaciji sa minimalnim linjanjem, oni predstavljaju jednu od najmanje zahtjevnih pasmina. Radi se o čvrstim malim psima, sa kratkim nogama. Desetak njihovih koraka mogu biti jednaki jednom vašem. Ovi psi su izrazito hrabri i samostalni. To po nekad vodi do tvrdoglavosti, stoga ih je potrebno trenirati na poslušnost od malih nogu.


5. (Patuljasti) šnaucer

patuljasti šnaucer

Standardni ili patuljasti, šnaucer je energetična i  pametna pasmina. Po prirodi su lojalni i hiporalergeni, što ih čini idealnim ljubimcima. Potrebna su im redovna šišanja. Dlaka ima raste poprilično brzo, naročito brkovi. Patuljasti šnaucer je idealan kućni pas. 

6. Lejklandski terijer

lejkland terijer

Ova pasmina je nastala od “radničkih” terijera koji su čuvali farme od lisica i drugih štetočina. Obično su veoma samouvjereni, čvrsti i aktivni. Krzno im je dvostruko, gusto i čvrsto. Ne linjaju se mnogo ali im je potrebno redovno održavanje u vidu češljanja i šišanja. Odlični su psi čuvari kao i odani kompanjoni. Zahtjevaju svakodnevnu šetnju.

7. Ši-cu (Shih-tzu)

Ši-cu

Ši-cu je popularna kineska pasmina. Ipak, ovi psi su izuzetno zahtjevni jer im je potrebno svakodnevno češljanje kvalitetnom i skupocijenom četkom. Većina vlasnika pušta da im izraste dugačka dlaka. Tada im vežu repiće ili punđe kako im dlaka ne bi išla u oči. Poznati su i kao lavovski psi zbog njihove otmjene “grive”. Radi se o malim, aktivnim psima koji su veoma razigrani i pametni.

8. Norvički terijer

norvicki terijer

Norvički terijer ima vodootporno krzno koje je poprilično razbarušeno. Srednje je dužine i linja se vrlo malo. Porijeklom su iz Engleske, gdje su korišteni kao lovci na lisice i druge štetočine. Njihova mala veličina im je omogućavala da se zavuku u najmanje lisičije jazbine kako bi ih istjerali napolje. Hrabri su i aktivni psi, izuzetno mirne naravi. Vrlo rijetko su razdraženi, stoga su odlični porodični psi.

9. Mali italijanski hrt (Italian Greyhound)

italijanski hrt

Ova pasmina je najjednostavnija za održavanje. Minimalno se linjaju, a zahtjevaju samo dobro brisanje peškirom kako bi im krzno ostalo svilenkasto i sjajno. Iako mnogi misle da mogu biti samo sive boje, to nije istina. Postoje razne boje italijanskg hrta. Odlični su za život u stanu jer im nije neophodno dvorište. Ono što morate uzeti u obzir jeste da imaju veoma kratku i nježnu dlaku, pa su iz tog razloga vrlo osjetljivi na hladno vrijeme. 

10. Briselski grifon

Briselski grifon

Briselski i Belgijski grifon se minimalno linjaju. Ove ‘bradonjice’ svrstavaju u ‘toy’ ili igračka pasminu. Veoma su čvrsti i generalno ne teže više od 6 kilograma. Po izgledu posjećaju na terijere. Znatiželjni su, veseli i mazni. Dobro se slažu sa svima. U zavisnosti od vrste grifona, mogu imati dugu frćkavu dlaku ili kratku i svilenu.

Psi srednjeg rasta koji se ne linjaju

Sljedeća kategorija je top 10 pasa srednje veličine koji se minimalno linjaju. Lista je uređena nasumično, ali se radi o najpopularnijim srednjim pasminama koje se malo linjaju.

1. Irski terijer

irski terijer

Njihovo krzno je oštro i kruto, sa mekanim unutrašnjim slojem i ne linjaju se često. Potrebno ih je šišati, ali ne previše često. Ova vrsta terijera je odličan pas čuvar i lako ih je trenirati. Super se slažu sa djecom. Mnogi lovci ih koriste i u lovu. Odlični su ljubimci za bilo koji dom, pod uslovom da ih izvodite u šetnju bar dva puta dnevno.


2. Mješanac labradora i pudle (Labradoodle)

labradoodle

Ova hibridna vrsta brzo dobija na popularnosti među ljubiteljima pasa. Radi se o mješavini Labrador retrivera i standardne ili patuljaste pudle. Ovi psi su nasljedili najbolje osobine obe vrste. Pametni su, priijateljski nastrojeni i umjereno aktivni. Njohovo frćkavo i razbarušeno krzno se skoro i ne linja, ali zahtjeva njegu. Kao i druge hibridne vrste, imaju više tipova izgleda. Neki više liče na labradore a neki na pudle. Generalno ih treba šišati svakih 8 do 12 sedmica. 

3. Portugalski vodeni pas

portugalski vodeni pas

Portugalski vodeni pas je veoma poslušan i odan pas. Kako im samo ime nagovještava, vole se igrati u vodi. Mišićava građa i posebna vrsta šapa im pomaže u plivanju. Uživaju u igri i šetnjama i izuzetno su izdržljivi. Potiču iz portugalske regije Algarve. Krzno im raste sporo i minimalno se linja. Hipoalergeno je i ne zahtijeva previše održavanja. 


4. Romanjanski pas za vodu (Lagotto Romagnolo)

 Romanjanski pas za vodu

Ova pasmina ima frćkavu i gustu dlaku. Najlakše ju je održavati tako što će te ih šišati na kratko. U suprotnom, dlaka im se lako zapetlja i moraćete ih stalno češljati. Ovi psi  se skoro i ne linjaju. Veoma su društveni, vole ljude i idealni su porodični psi. Potrebno im je dosta vježbe i uživaju u vanjskim aktivnostima. Veoma su popularni u Švedskoj, čija nacija je poznata po aktivnom životu. Mnogi smatraju da su ovi psi savršena kombinacija: inteligenti, ne linjaju se, hiperalergeni su i aktivni.

5. Šnaucer (standardni)

Šnaucer

Šnauceri imaju karakterističan izgled sa izraženim “brkovima”. Radi se o snažnim i zdravim psima sa oštrom dlakom koja se minimalno linja. Potiču iz Njemačke. Odlični su sadrugovi i pratiće vas u stopu gdje god da krenete. Ekstravertnog su temperamenta. 

6. Puli 

puli

Pasmina Puli ima unikatno krzno. Malo se linjaju, ali kako stare potrebno je posvećivati više pažnje njihovom krznu. Najveći izazov kod ove pasmine jeste kako ih održavati čistim. Oni su kao džinovske krpe i magnet su za listove i grančice. Porijeklom su iz Azije. Nakon kupanja, krzno im se suši satima. Aktivni su i zaigrani.

7. Tibetski terijer

Tibetske terijere karakteriše njihova duga i valovita dlaka. Krzno im je veoma nježno i mekano. Iako se ne linjaju previše, potrebno ih je redovno češljati kako im se krzno ne bi zapetljalo. Takođe, imaju unikatne šape koje im omogućavaju da lagano hodaju po snijegu. Ako ste fan sniježnih sportova ili tražite psa za hladnu klimu- Tibetski terijer je idealan za vas.  Legenda kaže da potiču iz Tibetske “izgubljene doline”. Smatrani su svetim psima i simbolima sreće. 

8. Mali vendeski baset grifon (Petit Basset Griffon Vendeen)

Gornji sloj krzna im je grub a praćen je gustim donjim slojem. Ovi psi budu čupavi ali se ne linjaju. Teže od 15 do 20 kilograma. Kao što im i ime nagovještava, potiču iz Francuske. Samostalni su a po nekad znaju biti i tvrdoglavi. Ova pasmina je snažna, kompaktna i kratkonoga. Iako su niski, veoma su teški zbog svoje kompaktnosti.

9. Keri Blu terijer

Ova terijer pasmina ima mekanu, gustu i valovitu dlaku. Minimalno se linjaju i zahtjevaju šišanje (oblikovanje krzna) samo jednom mjesečno. Unikatne su boje koja je često plavo-siva ali varira između svijetlo plave/sive do tamno plave/sive. Oni su istinski psi čuvari. Pametni su i dobro odgovaraju na treniranje dominantnih vlasnika. Energični su, snažne volje i uživaju u aktivnom načinu života.

10. Mali engleski hrt (Whippet)

Karakteriše ih mekana i svilenkasta dlaka. Lako ih je održavati- jednostavno ih istrljajte peškirom i njihovo krzno će se sijati. Ne linjaju se previše i nemaju neugodni pasiji miris. Izgledaju veoma slično malom italijasnkom hrtu. Oni su ultimativni sprinteri- gepardi u svijetu pasa. Vlasnici ih opisuju kao ljubazne, umiljate,mirne i inteligentne pse.

Veliki psi koji se ne linjaju

Posljednja kategorija je top 10 velikih pasa koji se ne linjaju. Teže je pronaći pse za ovu kategoriju ali postoje i veliki psi koji se manje linjaju. Prilikom izbora, imajte na umu da je velikim psima potrebno dosta više aktivnosti.

1.Komondor 

komondor

Na prvi pogled, ovaj pas izgleda kao neka tehnička naprava izmišljena za brisanje podova. Ovo je rijetka pasmina. Koriste se za čuvanje stoke ali u zadnje vrijeme postaju i kućni psi. Vlasnici opisuju ove pse kao samostalne, zastitniči nastrojene i inteligentne.


2. Mješanac pudle i zlatnog retrivera (Goldendoodle)

goldendoodle

Ovo je dizajnerska, hibrid pasmina nastala mješavinom zlatnog retrivera i pudle. Njihova dlaka zahtjeva šišanje svaka dva mjeseca, ali je preuzela osobinu minimalnog linjanja od pudle. Ovaj mješanac dobija sve veću popularnost u svijetu. Idealni su porodični psi. Treniraju se i da budu vodiči za slijepe, terapijski psi ili psi koji traže eksploziv. Vlasnici ih opisuju kao druželjubive, nježne i mazne pse. 


3. Crni ruski terijer

Relativno su rijetka vrsta a poznati su kao “crni biseri” Rusije. Ovi psi izgledaju otmjeno sa svojim preljepim crnim krznom. Ne linjaju se previše. Odgajani su u Rusiji da budu savršeni “radnički pas”. Naučnici u Sovjetskoj vojsci su uzgajali ove pse da zajedno sa vojnicima čuvaju granice. Imajući to u vidu, ovi psi zahtjevaju mnogo vježbe, trčanja i šetnji. 

4. Veliki Šnaucer

Iako zahtjecaju jednonedeljno češljanje, minimalno se linjaju. Najveći od tri vrste šnaucer pasmine, oni su veliki dominantni psi. Većina stručnjaka ih ne preporučuje za porodice koje imaju djecu mlađu od dvanaest godina. Zahtjevaju najmanje 2 šetnje dnevno. Ako nemaju neophodnu stimulaciju, mogu postati nemogući za kontrolu. Vlasnici ih opisuju kao lojalne i zaigrane pse. 

5. Standardna pudlica

Pudlice su odlični psi koji se malo linjaju. Bez obzira na njihov prefinjeni izgled, idealni su porodični psi. Oni su se orginalno koristili za donošenje vode lovcima iz obližnjih rijeka ili jezera. Neke pudle mogu biti teške do 35 kilograma. Vlasnici ih opisuju kao elegantne, mazne i pametne pse.

6. Flandrijski stočarski pas (Bouvier des Flandres) 

Ova pasmina se vrlo malo linja, ali imajte u obziru da im se u krznu skuplja prašina i druga prljavština. Uzgajani su da budu stočarski psi. Veliki su i čupavi. Oni su dovoljno jaki da vuku kolica, dovoljno pametni da čuvaju stoku i dovoljno dominantni da budu psi čuvari. Umjereno su energični ali vole vježbu i šetnje. Vlasnici ih opisuju kao zaštitničke i pametne pse.

7. Irski vodeni španijel

Još jedan od velikih pasa koji se malo linjaju, zahtjeva redovno češljanje da mu se krzno ne  zamrsi. Imaju veoma dugačku dlaku, pa kupanje nekoliko puta godišnje nije na odmet. Na taj način će im krzno biti uredno. Dlaka im je hipoalergenska što ih čini pogodnim za ljude koji pate od alergija. Ovi psi zahtjevaju puno kretanja. Vlasnici ih opisuju kao zaigrane i hrabre pse. 

8. Erdel terijer

Erdel terijer

Jedan od najvećih terijera, Erdel zahtjeva češljanje nekoliko puta sedmično. Njihovo linjajnje se može gotovo potpuno iskorijeniti redovnim češljanjem. Kako bi bili srećni, zatjevaju puno kretanja. Vlasnici ih opisuju kao ljubazne i društvene pse. 

9.  Perzijski hrt (Saluki)

saluki

Šišajte ih na kratko i zahtjevaće minimalnu njegu krzna. Linjaju se vrlo malo. Oni su kraljevski psi Egipta. Imaju tijelo poput ostalih hrtova ali su im uši, noge i rep prekriveni dužom dlakom. Izuzetno su brzi. Zahtjevaju puno kretanja i igre. Vlasnici ih opisuju kao samostalne, nježne i otmjene. 

10. Korthalsov oštrodlaki ptičar (Wirehaired Pointing Griffon)

Korthalsov oštrodlaki ptičar

Krzno ove pasmine je oštro i čupavo, dajući im neuredan izgled čak i nakon šišanja i češljanja. Linjaju se vrlo malo ili nikakom, a njihova dlaka srednje dužine ne zahtjeva prečesto češljanje. Ovi psi izuzetno dobro plivaju i trče. Energični su i zahtjevaju dosta kretanja. Vlasnici ih opisuju kao druželjubive i povjerljive pse.